Alle info over treinen in België op 1 Pagina

 

Algemene informatie

Het Belgische spoorwegnetwerk is een van de dichtste ter wereld. Bijna elke plaats in België is met de trein te bereiken. Vanaf de meeste stations zijn er ook busverbindingen naar de omliggende steden en dorpen.

 

Er zijn in België langeafstandstreinen (IC en IR) en stoptreinen (L). Verder zijn er in de spits ook nog piekuurtreinen (P). De IC en IR treinen rijden normaal elk uur. Stoptreinen rijden elk uur of om de 2 uur (vooral in het weekend).

 

Tussen de belangrijkste steden rijden er verschillende IC en IR treinen. Daardoor is er  meerdere keren per uur een snelle trein tussen deze steden. De spreiding is echter niet altijd optimaal (in Nederland rijdt op de meeste trajecten precies elk half uur een trein, in België kan het bv. zijn dat er 2 treinen zijn op 20 minuten, en dan 40 minuten geen enkele trein).

 

In het weekend rijden de treinen in België minder vaak. Veel stations die tijdens de week door 2 treinlijnen worden bediend, hebben in het weekend maar 1 treinlijn die hun bediend.

 

De treinen beginnen in België te rijden vanaf 5u ’s morgens. Iets vroeger dan in Nederland dus. ’s Avonds is de laatste trein echter vaak al rond 23u. Er is in België geen nachtnet, maar richting Gent/Brugge/Oostende en Leuven/Luik vertrekken er wel nog treinen na middernacht in Brussel.

 

België is een knooppunt van hogesnelheidstreinen. Er rijden maar liefst 5 soorten internationale hogesnelheidstreinen vanuit België. Daardoor liggen er ook verschillende hogesnelheidslijnen. Van sommige maken de binnenlandse treinen ook gebruik. Het belangrijkste voorbeeld is de hogesnelheidslijn Leuven-Luik waar de binnenlandse treinen Oostende-Gent-Brussel-Leuven-Luik-Eupen en Brussel-Luik-Wezet(Visé) aan 200km/h over rijden. Er is geen toeslag verreist.

 

Een andere hogesnelheidslijn waar ook binnenlandse treinen over rijden in België is de lijn naar de Nederlandse grens. Vanaf het station van Noorderkempen (net voorbij de grens) rijdt elk uur een trein naar Antwerpen. Dit station ligt net naast de E19 snelweg waardoor het ook heel goed bereikbaar is. Er is een ruime parking (gratis).

 

Tariefsysteem

In België is er nog geen OV-chipkaart. Het is wel al mogelijk met SMS tickets of afgedrukte tickets te reizen. Voor Belgen is het ook mogelijk om met hun electronisch identiteitsbewijs te reizen.

Kinderen jonger dan 12 jaar reizen gratis in België indien ze begeleid worden door een persoon ouder dan 12 jaar. Maximum 4 kinderen per begeleidingspersoon. Alleenreizende kinderen krijgen een korting van ongeveer 50% op het tarief van een gewoon biljet.

Dit zijn de belangrijkste soorten tickets (vervoersbewijzen).

-          Gewoon biljet

-          Weekendbiljet

-          seniorenbiljet

-          Go Pass 1

-          Go Pass

-          Rail Pass

-          Key Card

-          Deal’s

-          Abonnementen

 

Gewoon biljet:

Dit is het normale binnenlandse treintarief. Het is beschikbaar in de 1e of de 2e klasse. Een retourticket (heen en terug) kost evenveel als 2 enkele reizen.

 

Weekendbiljet

Dit is een ticket om in het weekend met korting te reizen. Met het weekendbiljet krijgt u een korting van ongeveer 50% op een gewoon biljet. Een heen en terugreis is verplicht, het is niet te koop voor enkele reizen. Met dit ticket mag u uw reis aanvangen vrijdag na 19u, zaterdag of zondag. Uw terugreis mag u afleggen op zaterdag of zondag. De terugreis moet niet op dezelfde dag van de heenreis zijn, maar het is wel mogelijk. Bij sommige verlengde weekends wordt de geldigheid van het weekendbiljet verlengt waardoor het langer geldig is.

 

Seniorenbiljet

Reizigers die 65 jaar of ouder zijn kunnen in België zeer goedkoop met de trein reizen. Ze betalen slechts 5,30 euro voor een heen en terugreis tussen 2 willekeurige Belgische stations (12 euro in 1e klasse).

Er zijn wel enkele voorwaarden:

-          Heen en terugreis (retour) moet op dezelfde dag plaatsvinden

-          Op weekdagen is het biljet slechts geldig vanaf 9u, in de weekends is er geen uurbeperking

-          In juli en augustus is het seniorenbiljet niet geldig in de weekends

 

Go Pass 1

Reizigers die jonger zijn dan 26 jaar kunnen met een Go Pass 1 reizen. Met dit ticket mogen ze voor een vaste prijs van 6,50 euro tussen 2 willekeurige Belgische stations reizen. Het ticket is enkel online te koop.

Go Pass 10

Een Go Pass 10 is een ticket waarmee jongeren (-26 jaar) 10 willekeurige reizen binnen België mogen maken binnen een periode van 1 jaar. Voor het instappen moet u met onuitwisbare inkt de dag, datum, vertrekstation en bestemming invullen.

Een Go Pass 10 kost 50 euro (dus 5 euro per rit). Hij is enkel in de 2e klasse beschikbaar.
De Go Pass 10 is overdraagbaar, u mag hem dus doorgeven. Het is ook mogelijk met meerdere personen op een Go Pass 10 te reizen. U moet dan per persoon een regel invullen.

 

Rail Pass

Dit is hetzelfde als een Go Pass 10, maar het mag ook gebruikt worden door volwassenen en senioren.
De prijs bedraagt 76 euro (7,60 euro per rit).

De Rail Pass is ook beschikbaar in de 1e klasse. Deze kost 117 euro (11,70 euro per rit).

 

Key Card

De keycard is ongeveer hetzelfde als een Go Pass 10 of Rail Pass, maar hij mag enkel gebruikt worden voor korte afstanden (tot ongeveer 20 kilometer). Je mag met de Key Card 10 korte reizen maken binnen een periode van 6 maanden. Voor het instappen moet u met onuitwisbare inkt de dag, datum, vertrekstation en bestemming invullen.

Een Key Card kost 20 euro (dus 2 euro per rit). In 1e klasse bedraagt de prijs 30 euro (dus 3 euro per rit). Hij is overdraagbaar, u mag hem dus doorgeven. Het is ook mogelijk met meerdere personen op een Key Card te reizen. U moet dan per persoon een regel invullen.

Op de website van de NMBS kunt u zien naar welke stations u vanaf een vertrekstation met de Key Card mag reizen. http://www.belgianrail.be/nl/stations-en-trein/zoek-een-station.aspx

Deals

Soms heeft de NMBS speciale aanbiedingen waardoor u nog goedkoper kunt reizen. In de zomervakantie is er bijvoorbeeld de Summer Deal. Hiermee mag u voor een vaste prijs een willekeurige rit in België maken. Vorige zomer was dit 7,50 euro

Rond de kerstperiode is er ook de Christmas Deal. Hiermee mag u voor 9,90 euro een willekeurige heen en terugrit maken in België. (14,90 euro in 1e klasse).
De Christmas deal is geldig:
- elk weekend in december
- alle dagen in de kerstvakantie (van 22/12/2012 tot 06/01/2013)

Abonnementen

De NMBS heeft een aanbod van verschillende soorten abonnementen

-          Trajectabonnement: onbeperkt reizen op een willekeurig traject

-          Netabonnement: onbeperkt reizen op het hele spoorwegnet

-          Schooltreinkaart: abonnement om met hoge korting naar school te reizen

-          Campuskaart: 5 heen en terugreizen binnen de 45 dagen naar het station dat uw school bedient tegen een sterk verminderde prijs

-          Halftijdse treinkaart: 5 heen en terugreizen binnen een periode van 15 dagen.

 

Aankoop van biljetten

De meeste tickets zijn via verschillende verkoopkanalen te koop. Voor sommige biljetten is er echter een beperking (ze kunnen bijvoorbeeld enkel online gekocht worden.

Belangrijkste verkoopkanalen:

-          Stations

-          Automaat

-          Online

-          Mobiele website

-          Trein

-          Externe verkooppunten

Stations

De meeste stations in België hebben nog een loket. Hier kunt u het volledige aanbod van biljetten kopen (met enkele uitzonderingen, zoals de Go Pass 1). Er is geen toeslag om binnenlandse tickets aan het loket te kopen, voor internationale tickets is dit wel het geval. U kunt op de website van de NMBS van elk station de openingsuren van het loket zien. http://www.belgianrail.be/nl/stations-en-trein/zoek-een-station.aspx

Automaat

De belangrijkste stations in België hebben ticketautomaten. Hier kunt u de meeste tickets kopen. Betalen is enkel mogelijk met Belgische bankkaarten (Bancontact en Proton). Momenteel worden er nieuwe automaten geïnstalleerd waarbij u ook met muntgeld of internationale bankkaarten kunt betalen. Deze zijn echter nog niet in gebruik.

Online

Een groot deel van de tickets is ook online te koop via de website van de NMBS. U kunt het ticket na betaling afdrukken en bij controle tonen aan de conducteur (treinbegeleider). Een online ticket staat op naam, u mag het dus niet doorgeven. Bij controle moet u uw identiteitskaart kunnen tonen.

Betalen is mogelijk met Mastercard, Visa of bancontact (en ook enkele homebanking systemen van Belgische banken)

https://buy.b-rail.be/eTicketing/ETicketOrdering/InitStrutsActionToWelcome.do?change=lc&lang=1

Mobiele website

Via de mobiele website m.nmbs.be kunt u ook via uw mobiele telefoon tickets aankopen. Deze worden vervolgens afgeleverd via SMS. Betalen is enkel mogelijk met Mastercard of Visa. U moet uw identiteitskaart kunnen tonen bij controle.

Trein

Het is mogelijk een beperkt aanbod van biljetten in de trein te kopen. Hiervoor wordt wel een toeslag van 3 euro aangerekend. U moet de conducteur (treinbegeleider) voor het instappen waarschuwen dat u nog een biljet moet kopen. Passen zoals de Go Pass 10, Rail Pass en Key Card zijn NIET in de trein te koop.

Indien u instapt in een station zonder loket, of waar de loketten gesloten zijn wordt er geen toeslag aangerekend. U moet wel de treinbegeleider waarschuwen voor het instappen.

Indien u de treinbegeleider niet waarschuwt wordt u een boete van minstens 12,50 aangerekend. Deze wordt sterk verhoogd indien u niet ter plaatse kunt betalen.

Externe verkooppunten

In sommige buurtwinkels worden er ook key card’s van de NMBS verkocht. Sommigen verkopen ook de Go Pass 10 en de Rail Pass. Een overzicht van deze externe verkooppunten is te vinden op de website van de NMBS.

http://www.belgianrail.be/nl/klantendienst/waar-biljetten-kopen/koop-je-biljet-in-een-winkel-in-de-buurt/lijst-externe-verkooppunten.aspx

 

Reizen naar de luchthavens

België heeft 2 belangrijke luchthavens. Dit zijn Brussels airport (de hoofdluchthaven) en Brussels South Charleroi Airport (de lowcostluchthaven voor Ryanair en Wizzair).

 

Brussels Airport

Brussels airport is rechtstreeks met de trein bereikbaar vanuit verschillende steden over heel België (Brussel, Antwerpen, Gent, Bergen, Leuven, Mechelen, …)
Voor reizen naar Brussels airport is er wel een toeslag vereist, de ‘diabolotoeslag’. Bij een gewoon biljet is deze toeslag al inbegrepen in de prijs van het ticket, bij de passes moet u deze apart kopen. Dit kan online, aan de automaat of aan het loket. De toeslag bedraagt 4,30 euro per enkele reis.

Het station (Brussel-Nationaal-Luchthaven) bevindt zich onder de luchthaven. U kunt met de lift of roltrap rechtstreeks naar de vertrek of aankomsthal.

Het is iets goedkoper de lijnbus vanuit het station van Vilvoorde naar de luchthaven te nemen of de MIVB bus vanuit het centrum van Brussel. De reistijd is echter veel langer.

 

Brussels South Charleroi Airport

De luchthaven van Charleroi is nog niet aangesloten op het spoorwegnet. Dit gaat in de toekomst wel gebeuren. Momenteel heeft u 2 mogelijkheden.

-          U reist met de trein naar Brussel-Zuid. Hier neemt u de shuttlebus naar de luchthaven van Charleroi. Deze bus rijdt ongeveer elk half uur en de reistijd bedraagt een uur. De bus kost 13 euro voor een enkele reis, en 22 euro voor een retour. http://www.charleroi-airport.com/nl/passagiers/toegang-en-br-parkeren/brussels-city-shuttle/index.html

-          U reist met de trein naar het station van Charleroi-Zuid. Hier neemt u de bus naar de luchthaven. Deze bus rijdt elk half uur tijdens de week, elk uur in het weekend. De reistijd bedraagt ongeveer 20 minuten en een enkele reis kost 3 euro. http://www.infotec.be/Files/TECCH/HVA_juil12.pdf

-          Vanuit Eindhoven is er ook een bus naar de luchthaven van Charleroi. Deze stopt in België nog in verschillende steden (o.a. Turnhout, Antwerpen, Mechelen, Leuven, …) Indien u op voorhand boekt kunnen er soms goedkope tickets zijn. http://nl.airportbus.eu/  

 

Fietsen meenemen

In België is het op zo goed als alle treinen mogelijk uw fiets mee te nemen. Hiervoor is een biljet fiets vereist. Dit kost 5 euro voor een enkele reis. Er is ook een dagkaart fiets te koop, deze kost 8 euro.
Bij de meeste treinen kunt u uw fiets niet zelf in de trein laden maar moet u de treinbegeleider waarschuwen. Deze zal de deur van een speciaal fietsencompartiment opendoen. U moet vervolgens hier uw fiets in laden. De treinbegeleider zal vragen wat uw bestemmingsstation is zodat hij daar de deur van het fietsencompartiment kan opendoen, en u vervolgens uw fiets kan uitladen.

Het is niet verboden fietsen mee te nemen in de spits, maar het wordt aangeraden dit zo veel mogelijk te vermijden. Sommige P treinen hebben ook geen fietsencompartiment.

Het is niet mogelijk in of uit te stappen met een fiets in het station van Brussel-Centraal, Congres of Kapellekerk.

B-Dagtrips

De NMBS heeft verschillende aanbiedingen om met de trein naar een attractie te reizen. U krijgt dan korting op het treinticket en op de toegangsprijs.  Voor verschillende attracties is de B-dagtrip beschikbaar, waaronder alle Belgische pretparken. Een overzicht is te vinden op de website van de NMBS. http://www.belgianrail.be/nl/vrije-tijd/b-dagtrips.aspx

 

Groepstickets

Groepen van meer dan 15 personen krijgen een korting van ongeveer 70% bij de NMBS! Er zijn dan ook plaatsen gereserveerd in de trein. Een groepsticket zal altijd goedkoper zijn dan reizen met de Go Pass 10. Nadeel is wel dat er geen flexibiliteit is.

Groepen moeten wel eerst reserveren via de website van de NMBS. Dit moet ten laatste een week voor de vertrekdatum. Het wordt echter aangeraden zo vroeg mogelijk te reserveren omdat het aantal zitplaatsen beperkt is. Het is tegen groepstarief niet mogelijk in de spits te reizen op weekdagen (7u-9u, 16u-18u30).

Indien goedgekeurd kan het groepsbiljet vervolgens worden afgehaald in een willekeurig Belgisch station. Het is enkel toegestaan de treinen te nemen die op het biljet vermeld staan. Daarin zullen namelijk plaatsen gereserveerd zijn. http://www.belgianrail.be/nl/klantendienst/groepsreizen.aspx

 

Compensatie bij vertraging

Indien u eenmalig meer dan een uur vertraging heeft wordt uw ticket 100% terugbetaald.

Indien u binnen een periode van 6 maanden minstens 20 vertragingen van 15 minuten heeft gehad krijgt u per enkele reis 25% van uw ticketprijs terug. Indien dit minstens 10 vertragingen van 30 minuten zijn krijgt u per enkele reis 50% terug.

Voor een eenmalige vertraging kunt u online u aanvraag indienen, behalve indien u met pass reisde (Go Pass 10, Rail Pass, Key Card, Campus, …)

Bij herhaaldelijke vertragingen of indien u met een pass reisde bij een eenmalige vertraging moet u uw aanvraag schriftelijk indienen. U moet de biljet(ten) dan meesturen.

Een aanvraag tot compensatie indienen moet binnen de 15 dagen gebeuren. Indien u met een pass reisde moet u het doen nadat u uw laatste geldigheidslijn gebruikt hebt.

http://www.belgianrail.be/nl/klantendienst/compensatie-bij-vertraging.aspx

 

 

_

Treinverbindingen en dienstregelingen veranderen vaak.

Wilt u als eerste op de hoogte worden gehouden van belangrijke wijzigingen in het internationaal treinverkeer?

Like treinreisinfo dan op Facebook! 

_© Bruno Fadholi 2012

De gegevens op deze website mogen niet zonder toestemming worden gekopieerd.

Ondanks grote zorg bij het samenstellen van deze website ben ik niet verantwoordelijk voor fouten en schade.

Bij vragen of opmerkingen over de website kunt u mij contacteren via info@treinreisinfo.nl